Gyakori kérdések.

 

Milyen matrac jó az allergiás betegeknek?

Majdnem minden ágybetétünk antiallergén, levehető és mosható huzattal készül. Termékeink az allergiát nem szüntetik ugyan meg, de a tüneteket (a kiváltó okokat,úgymint a nem megfelelő átszellőzés és a nedvesség nem kellően jó elvezetése )képesek mérsékelni. Az ágybetétek a szerkezetüknek köszönhetően, a szellőző csatornák használatával, és megfelelő huzattal kombinálva meg akadályozzák a gombák, illetve a poratkák megtelepedését.

                                                    
matrac_altalanos

Egyben vagy külön álló matracot vásároljak?

Ha külön-külön vásároljuk meg az ágybetéteket, akkor sokkal könnyebb szállításra számíthatunk, és mivel forgatni kell a matracot, így a forgatást is meg tudja oldani egy személy. Akár eltérő keménységű ágybetétet is választhatunk így. Hátránya azonban, hogy hiába egyforma magasságú a két ágybetét, mindig lesz köztük hézag, melybe beleakadhat a könyökünk,lábunk forgolódáskor. Ez ébredést eredményezhet azoknál, akik éjszaka gyakran változtatnak fekvési pozíciót. Ha dupla matracot választunk, akkor nem kell hézaggal számolnunk, de a termék forgatása és szállítása nehézkesebb.

 

Hány nap alatt lehet megszokni a matracot?

Átlagosan 2-3 nap alatt, viszont az arra érzékenyebb embereknél ez az idő 10 napra, vagy akár 2 hétre is kitolódhat.Néhány vásárló az első éjszaka után arra panaszkodik, hogy talán még kényelmetlenebbül alszik, mint az előző matracán. Ez azért van, mert az izomzatunk, a testünk már megszokott egyfajta fekvési pozíciót (még ha az rossz is volt ), és amikor egy minden ponton maximális alátámasztást nyújtó ágybetétre fekszünk, hirtelen szokatlan. Mivel azonban a jót könnyű megszokni, ezért fokozatosan egyre jobb lesz az alvásunk.

 

Hideghab =  szivacs?

Nem! A hideghab a szivacsnak egy továbbfejlesztett változata. Míg a szivacsot meleg öntéssel készítik, addig a hideghabot alacsony hőmérsékleten, kémiai reakcióval állítják elő. Így a rugalmassága, illetve tartóssága messzemenően jobbá vált, mint elődjéé.

 

Izzadékony vagyok, milyen matracot válasszak?

Nem olyan ritka probléma ez, mint azt gondoljuk, a megoldás pedig igen egyszerű. A legtöbb ágybetétünk légcellával ellátott, vagy a szerkezeti felépítése miatt nagyon jó szellőzésű. Huzataink kiváló nedvesség-elvezető képességgel rendelkeznek és a matrac magjába vezetik az izzadtságot, ami a tökéletes ventiláció révén elpárolog. Mindezt megfejelhetjük egy jó minőségű matracvédő huzattal

 

Mi a megoldás, ha gerincsérvvel, hátfájással, rossz alvással küzdünk?

Elsőként fontos megemlíteni azt, hogy a matrac nem gyógyszer, azonban képes segíteni, megelőzni, de leginkább regenerálni. Bármilyen betegséggel is küzdünk, egy jól kiválasztott ágybetét nagyon sokat javíthat pihenésünk minőségén. Tartja és alátámasztja a testet, leveszi az izmokról a terhelést, valamint elvezeti a nedvességet. Ez mind-mind hozzásegít a pihentető, kényelmes alváshoz.
Szánjon elegendő időt a vásárlásra,hogy nyugodtan, hosszabb időn keresztül tudja kipróbálni  az ágybetéteket.

 

Mi az az ortopéd zóna?

A legtöbb ágybetét már ortopéd zónákra van osztva. Ennek megfelelően különböző keménységű rugók, illetve formázott habok 5-7 részre osztják az ágybetétet. A középső részén, ahol a legnagyobb a terhelés és az igénybevétel, ott keményebb a matrac, és a két vége felé pedig változik a keménysége, a test felépítésének megfelelően, pl. könnyített vállrész beépítésével. Ezzel segítik azt, hogy ahol megnövekedett a terhelés (pl. váll-hát-csípő), ott minél ideálisabb alátámasztás valósuljon meg. Az ortopéd zónákra osztottságnak köszönhetően csökken az ágybetétek merevsége, így súlyunknak megfelelő matracot tudunk választani.

 

Miért kell forgatni a matracot?

Valójában a forgatással kíméljük az ágybetétet. A váll-hát-medence vonalon a termék hozzáidomul alvási szokásunkhoz, megsüllyed és felveszi testünk alakját. A forgatás pihenteti az anyagot, segít abban, hogy hosszabb távon fennmaradjon annak ortopéd tulajdonsága. Nem mellékes az sem, hogy az elpárologtatott nedvesség nem mindig ugyanazon a ponton csapódik le. A forgatással tehát növeljük matracunk tartósságát.

 

Van-e jelentősége a matrac magasságának?

Gyakorlatilag az alvás szempontjából nincs jelentősége, mivel a matrac szerkezeti felépítése az, ami számít, mind a kényelem, mind a tartósság szempontjából. A ma kapható ágybetétek zöme 14-22 cm közötti magassággal rendelkezik. Viszont ha meglévő ágykeretbe vásárolunk matracot, érdemes megnézni, hogy mennyire fog az majd az ágykeretbe süllyedni. Általában 5-8 cm ajánlott, hogy az ágykeret széle ne legyen zavaró akkor sem, ha az ágy szélén ülünk.

 

Hogyan lesz tartós az ágybetét?

Néhány apró odafigyeléssel, az ágybetétünk komfortfokozatát megőrizhetjük, élettartamát meghosszabbíthatjuk. Az ágybetétet az első 3 hónapban 2 hetente, utána legalább negyedévente meg kell fordítani, hogy megelőzzük a kifekvést a korai anyagfáradást. A szellőztetés a higiénia szempontjából lényeges. A matracvédő megvédi a matrac huzatot, könnyen mosható használata hamar megtérül.

 

Számít-e a testsúly?

Hogy mi számít lágynak vagy keménynek az a használó súlyától is függ. A súlykorlátozásokat a matrac élettartamának meghosszabbítása miatt érdemes figyelembe venni.

 

 

This entry was posted in hasznos ötletek. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.